מחקר חדש מגלה כי צריכת מזונות עשירים בסיבים יכולה למלא תפקיד מכריע במניעת סרטן.
המחקר מראה כי מוצרים מסוימים הנוצרים כתוצאה מעיכול סיבים על ידי מיקרוביום המעי (חיידקי המעי ״המועילים״), כגון בוטיראט ופרופיונאט, יכולים לשנות ביטוי גנים ולהפעיל השפעות נגד גידולים. ממצאים אלה מדגישים את החשיבות של הכללת דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות ואגוזים בתזונה היומית שלנו כדי לתמוך בבריאות לטווח ארוך.
כעת, מחקר חדש בראשות חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד יכול לשכנע אותנו למלא את הצלחת שלנו בדגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, אגוזים – כולם מזונות עשירים בסיבים תזונתיים והארוחה המועדפת על מיקרוביום המעיים שלנו.
עם זאת, רבים מאיתנו לא מקבלים מספיק סיבים בתזונה היומית שלנו. כמות הסיבים המומלצת ליום הינה 30-40 גרם ליום, כאשר מרביתנו לא מגיעים אפילו ל- 10 גרם ביום, ולכן מאד מומלץ לקחת תוספת סיבים תזונתיים מסיסים ובמיוחד אינולין הנחשב לטוב ולמועיל ביותר, כאשר תוך כדי פירוקו על ידי החיידקים המועילים, הם מייצרים בין השאר חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA).
המחקר, שפורסם בכתב העת Nature Metabolism, מראה כי שני תוצרי לוואי מרכזיים של עיכול סיבים יכולים להשפיע על ביטוי גנים ולמלא תפקיד חשוב במניעת סרטן.
כיצד סיבים תזונתיים מזינים את המעיים שלנו ואת הבריאות שלנו:
כאשר אנו צורכים סיבים תזונתיים, חיידקים במעיים שלנו מפרקים אותם, ומייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA). מולקולות אלה לא רק משמשות כמקור אנרגיה, אלא גם מספקות יתרונות בריאותיים משמעותיים. מדענים חושדים כבר מזה זמן רב כי SCFAs עשויות להשפיע גם על תפקוד גנים בדרך כלשהי.
חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד אישרו את הרעיון הזה. במחקר שהשתמש בתאים אנושיים בריאים, תאי סרטן המעי הגס ומעי עכבר, הם עקבו אחר האופן שבו שני SCFA ספציפיים – בוטיראט ופרופיונט – גורמים לשינויים אפיגנטיים. שינויים אלה בביטוי גנים פועלים כמו מתגי דימרים, המווסתים את עוצמת פעילות הגנים. הגנים המושפעים קשורים להתרבות תאים, התמיינות ותהליכים של מוות תאי חולה או פגום, שכולם חיוניים לשליטה בהתקדמות הסרטן.
“מצאנו קשר ישיר בין אכילת סיבים תזונתיים לבין אפנון תפקוד הגן שיש לו השפעות אנטי סרטניות, ואנחנו חושבים שזה כנראה מנגנון עולמי מכיוון שחומצות השומן קצרות השרשרת שנובעות מעיכול סיבים יכולות לנוע בכל הגוף”, אמר מייקל סניידר, פרופסור לגנטיקה ומחבר המחקר.
החוקרים זיהו בהצלחה את המטרות הגנטיות של SCFAs, אשר מיוצרים בכמויות משמעותיות על ידי מיקרוביוטה של המעי.
תגלית זו מאפשרת הבנה עמוקה יותר של האופן שבו סיבים תזונתיים מקנים את היתרונות הבריאותיים שלהם ומבהירה את השינויים הגנטיים המתרחשים במהלך סרטן, לדברי פרופ ‘סניידר. לדוגמה, הם הבחינו כי בוטיראט יכול לשנות ישירות אזורים ספציפיים של הגנום, מה שמוביל לרגולציה של צמיחת תאים סרטניים.
קחו סיבים תזונתיים על בסיס יומיומי:
במחקרם, החוקרים הדגישו את היתרונות המשמעותיים של צריכת סיבים ואת התפקיד הבסיסי שמוצרים מיקרוביאליים ממלאים במניעת מחלות, במיוחד לאור העלייה בשיעורי סרטן המעי הגס בקרב צעירים.
לדברי החוקרים, באופן כללי כיום התזונה של אנשים חסרה כמות מספקת של סיבים, מה שגורם לכך שהמיקרוביום שלהם לא מוזן כראוי, וכתוצאה מכך, אינו מסוגל לייצר מספיק חומצות שומן קצרות שרשרת. סוגיה זו מתעוררת במקביל לעדויות הולכות וגדלות הקושרות צריכת סיבים נמוכה למצבים כמו השמנת יתר, סוכרת וסרטן – מחלות שהופכות נפוצות יותר ויותר ברחבי העולם.
מאחר שלתזונה יש השפעה עמוקה על הבריאות, הבטחת הזנה נאותה של המיקרוביום שלנו באמצעות תוספת סיבים תזונתיים אינולין והבנה כיצד זה יכול להגן עלינו מפני מחלות שונות, מספקת סיבה משכנעת לשלב יותר סיבי אינולין בתזונה היומית שלנו.
סימוכין:
Nshanian, M., Gruber, J.J., Geller, B.S. et al. מטבוליטים קצרי שרשרת של חומצות שומן פרופיונט ובוטיראט הם אלמנטים אפיגנטיים ייחודיים המקשרים בין תזונה, מטבוליזם וביטוי גנים. נט מטב 7, 196–211 (2025). https://doi.org/10.1038/s42255-024-01191-9