רגליים שורפות רגליים נרדמות או רגליים כואבות, ידיים שורפות ידיים נרדמות או ידיים כואבות
נוירופתיה אינה מחלה הפני עצמה אלא מונח כללי למחלות של מערכת העצבים ההיקפית אשר יכולות לנבוע מסיבות רבות ומגוונות.
מערכת העצבים ההיקפיים כוללת את כל עצבי הגוף למעט עצב הראייה.
מערכת חיסון חלשה אשר בעטייה מתפתחות דלקות פנימיות סמויות בגוף הינה הסיבה העיקרת לפרוץ מחלות קשות.
בין המחלות הקשות סוכרת הינה המחלה השכיחה ביותר בעולם לנוירופתיה.
הוכח כי חוסר איזון של סוברת גורם לפגיעה בעצבים, ולכן טיפול בסוכרת מעכב ולעיתים אף מונע פגיעה זו.
נוירופתיה עלולה להתפתח גם כסיבוך של מחלות אחרות, כגון אי ספיקת כליות, אי ספיקת כבד, מחלות אוטואימוניות כגון של בלוטת התריס, נטילת תרופות הפוגעות בעצבים, חשיפה לחומרים רעילים, היחלשות המערכת החיסונית ודלקות פנימיות סמויות ועוד.
גם מחסור בוויטמינים, במיוחד B1 ו-B12 עלול לגרום לנוירופתיה.
מוכח בשפע ענק של מחקרים כמחזק דרמטית את מערכת החיסון למניעת התפרצות מחלות קשות וביחד עם חיידקי המעי “הטובים” עשויים ל:
מתוך סקירה של מחקרים רבים שפורסמו:
לסיכום, אנו מניחים כי הגידול בעושר החיידקים מחוללי מחלות וירידה בשפע החיידקים ״הטובים״ מייצרי הבוטיראט באוכלוסיית חיידקי המעי של חולי סוכרת עשויים להיות אחראים להופעת נוירופתיה היקפית.
אסטרטגיות טיפוליות חדשות המבוססות על פרהביוטיקה או מטבוליטים חיידקיים, כמו בוטיראט, נראות כגישות מעשיות פוטנציאליות לטיפול אדג’ובנטי בנוירופתיה בחולי סוכרת.
נוירופתיה הינה מונח כללי למחלות של מערכת העצבים ההיקפית.
העצבים ההיקפיים כוללים את כל עצבי הגוף למעט עצב הראייה.
נוירופתיה היקפית עלולה לגרום לכאב, לאיבוד תחושה, לחולשת שרירים ולשיתוק שרירים.
כאשר מערכת העצבים העצמאית (אוטונומית) נפגעת, מופיעות הפרעות בלחץ הדם, בקצב הלב, בשליטה על הסוגרים, בתפקוד המיני ובמיקוד העיניים.
הגורם השכיח ביותר לנוירופתיה הינה מחלת סוכרת.
עם התקדמות מחלת הסוכרת רמות הסוכר הגבוהות בדמם של חולי הסוכרת פוגעות בעצבים. מחלות נוספות העלולות לגרום לנוירופתיה הן מחלות אוטואימוניות כגון בלוטת התריס, זאבת ומחלות זיהומיות כמו כן דלקות סמויות המתפתחות בגוף עקב היחלשות המערכת החיסונית.
כמו כן ישנם סוגי נוירופתיה תורשתיים, אשר בדרך כלל מתפתחים בגיל צעיר, הנגרמים עקב פגם גנטי הפוגע ביצירת מרכיבים חיוניים בעצב. העצב עצמו.
יצוין, כי לעיתים הנוירופתיה הינה הסימן הראשון לסוכרת.
בדרך כלל הראשונים שנפגעים בנוירופתיה הם השרירים המרוחקים, כלומר שרירי כפות הידיים והרגליים.
כתוצאה מכך יתעורר קושי בפעולות עדינות של הידיים כגון כתיבה או אחיזה בחפצים.
לעיתים, בעיקר בנוירופתיה כתוצאה מסיבוך מזיהום, תיתכן חולשת שרירים קשה המתפתחת במהירות, שעלולה לגרום אף לשיתוק.
כשנפגעים העצבים של המערכת העצמאית (אוטונומית), תיתכנה בנוסף בעיות בתפקוד האיברים הפנימיים, כגון עצירות או שלשולים, וכן הפרעות בקצב הלב, במתן שתן, בהזעה וסחרחורת בעיקר בקימה מישיבה או משכיבה.
התסמינים התחושתיים בנוירופתיה הם השכיחים והמציקים ביותר.
כאמור הם מופיעים תחילה באזורים המרוחקים בגוף כמו כפות הרגליים והידיים.
החולים חשים דקירות, הירדמות בעור, נימול, תחושת “שריפה” או “בעירה”.
יש חולים שמתלוננים על תחושה של דריכה על סיכות או על אבנים בזמן הליכה, ואחרים חשים זרמים או הרגשה שהעור בגפיים מתוח.
כאבים הינם תסמין שכיח בנוירופתיה.
הכאב עשוי להיות חד, עמום או צורב, יכול להופיע עצמונית או עקב גירוי הנגרם לעור כמו מגע או דריכה, ולעיתים קשה יותר בלילה.
התסמינים המוטוריים כוללים חולשה ודלדול של השרירים.
כמו כן, ישנם תסמינים מוטוריים או אוטונומיים, תלוי איזה עצב נפגע.
כאשר ישנה פגיעה בעצב שאחראי על תנועה (עצב מוטורי), הפגיעה תתבטא בחוסר קואורדינציה, חולשה בשרירים או אפילו להביא לכדי שיתוק.
פגיעה בעצבים האוטונומיים יגרמו להפרעות בתפקוד כלי הדם, בעיות בקצב הלב, בעיות במערכת העיכול ושלפוחית השתן, ולכן פגיעה בהם יכולה להוביל לאי סבילות לחום, הזעת יתר או חוסר יכולת להזיע, הפרעות במערכת העיכול, בעיות בשליטה על סוגרים כגון של מערכת השתן, ושינויים בלחץ הדם שמובילים לסחרחורות.
נוירופתיה עשויה להשפיע על עצב אחד (מונו-נוירופתיה), כמו במקרה של התסמונת התעלה הקרפלית, וכן על שני עצבים או יותר באזורים שונים – מצב הקרוי נוירופתיה מולטיפלקס, או על מספר רב של עצבים – פולי-נוירופתיה.
כיום ידועות עשרות רבות של סיבות לפגיעה בעצבים ההיקפיים. בעולם המערבי הסיבה השכיחה היא מחלת הסוכרת. רמת סוכר גבוה בדם, שאינה מאוזנת גורמת לפגיעה בעצבים ההיקפיים. זאת הסיבה שיש חשיבות רבה לאבחון ואיזון נכון של הסוכרת.
הסיבות לנוירופתיה רבות מאוד ומגוונות.
כיום ידועות עשרות רבות של סיבות לפגיעה בעצבים ההיקפיים. בעולם המערבי הסיבה השכיחה היא מחלת הסוכרת. רמת סוכר גבוה בדם, שאינה מאוזנת גורמת לפגיעה בעצבים ההיקפיים. זאת הסיבה שיש חשיבות רבה לאבחון ואיזון נכון של הסוכרת.
יצוין, כי לעיתים הנוירופתיה היא הסימן הראשון לסוכרת.
סיבות רבות אחרות כוללות חוסר בוויטמין B12 או ויטמינים אחרים, נטילת תרופות הפוגעות בעצבים, חשיפה לחומרים רעילים, למשל: חומרי תעשייה שונים הרעילים לעצבים, מחלות דלקתיות, מחלות אוטואימוניות – מחלות בהן מערכת החיסון תוקפת איברים של הגוף עצמו, מחלות ממאירות, מחלות זיהומיות; לחץ על העצבים תסמונת התעלה הקרפלית, פריצת דיסק בעמוד השדרה הלוחץ על שורשי העצבים,, סיבות תורשתיות, גנטיות ועוד.
יצוין, כי לעיתים מחלות זיהומיות (שפעת, שלשולים, מחלות חום וכולי) גורמות לנוירופתיה קשה וחריפה, הקרויה תסמונת גייאן בארה, אשר מתפתחת לאחר חלוף הזיהום החריף, ועלולה לגרום לשיתוק שרירים. רוב הלוקים בתסמונת גייאן-בארה מחלימים.
נוירופתיה תיתכן גם על רקע דלקת בעצבים כתוצאה מפעילות בלתי תקינה של המערכת החיסונית אשר בעטיה נגרמות בגוף דלקות פנימיות סמויות.
סיבות אפשריות נוספות להתפתחות נוירופתיה הינן אלכוהוליזם ודלקת מפרקים שיגרונית.
בקרב כשליש מהלוקים בנוירופתיה הסיבה למחלה אינה ידועה.
אבחון המחלה מבוצע על ידי בדיקת נוירולוג, אשר כוללת לקיחת אנמנזה רפואית, דהיינו: מידע בנוגע למכלול הסימפטומים, התפתחותם ומהלכם, ובדיקה נוירולוגית. בבדיקה הנוירולוגית בודק הנוירולוג את תפקוד מערכת העצבים, למשל: תפקודי התחושה השונים, כוח השרירים, קואורדינציה וכולי וזאת על מנת לבסס את האבחנה.
סימפטומים דומים ייתכנו גם במחלות אחרות של מערכת העצבים, למשל טרשת נפוצה, ולכן חשוב לאבחן, כי אכן מדובר במחלת העצבים ההיקפיים. בדרך כלל, לאחר הבדיקה הנוירולוגית יש צורך לבצע בדיקת הולכה עצבית (EMG) על מנת לאפיין את סוג הנוירופתיה ואת חומרתה. בנוסף יש צורך בביצוע בדיקות דם על מנת לנסות לאתר את גורם המחלה.
במקרים מסוימים נדרשות בדיקות נוספות, כגון ביופסיית עצב, אך הדבר תלוי לגופו של עניין.
כוויות ופציעות בעור – בשל חוסר היכולת לחוש בשינויי טמפרטורה או בכאב בחלקים שמרגישים רדומים עשויות להיגרם פציעות.
זיהום – בחלקים כמו כפות הרגליים, חוסר בתחושה יכול להוביל לפציעה שלא שמים לב אליה, ועל כן יש לבדוק אזורים אלו באופן קבוע בכדי למנוע זיהום, במיוחד כאשר מדובר בחולים סוכרתיים.
נפילות – חולשה ואובדן התחושה מקושרים בחוסר יציבות ונפילות.
הטיפול בנוירופתיה מכוון כנגד הגורמים למחלה, כגון טיפול בסוכרת, מתן ויטמינים ממשפחת B ואחרים על פי הצורך, להימנע מנטילת תרופות או חומרים הפוגעים בעצבים, טיפול בתרופות נוגדות דלקות והכל בהתאם לסיבה לנוירופתיה
בכאבים הנגרמים מנוירופתיה ניתן לטפל במגוון תרופות הקיימות בשוק.
נמצא כי מספר תרופות אשר פותחו לשם טיפול בדיכאון ובכפיון (אפילפסיה) לעיתים יעילות בהפחתת הכאב הנוירופתי.
אנחנו מאד ממליצים על אינולין+ של טבעלייף , עושה פלאים לגוף, נחקר ומוכח בשפע ענק של מחקרים.
לפרטים ועובדות על אינולין+ לחצו כאן
הדרך הטובה ביותר למנוע נוירופתיה היא להימנע ממצבים בריאותיים המעלים את הסיכון ללקות בנוירופתיה, כמו מחלת סוכרת, מערכת חיסון חלשה, להימנע מעישון ושתייה מופרזת של אלכוהול, דלקת מפרקים שיגרונית, להימנע ממחסור בוויטמין B12 ולשמור על אורח חיים בריא ולבצע פעילות גופנית.
?יש לכם שאלה
?רוצים ייעוץ
רשמו את פרטיכם ונחזור אליכם
לסגירת חלון זה לחצו
למעלה בפינה הימנית על X
תודה
נחזור אליכם בקרוב