עד כמה צמחי מרפא אכן יעילים ועל השילוב המסוכן בין צמחי מרפא ותוספי תזונה לבין תרופות מרשם
הקדישו מספר דקות וקראו עד הסוף, שווה לבריאותכם.
הקדישו מספר דקות וקראו עד הסוף, שווה לבריאותכם.
ראו בהמשך:
1. הקדמה חשובה.
2. מספר מיתוסים נפוצים.
3. תוספי תזונה וצמחי מרפא פופולרים העלולים ליצור אינטראקציות עם תרופות מרשם עד כדי סיכון חיים.
4. ❤️ שאלו אותנו על כל תוסף או צמח מרפא, וקבלו תשובה מפורטת חינם ללא שום עלות!
* הכל מתוך מחקרים ורשויות מזון כגון ה- FDA.
תוספי תזונה וצמחי מרפא צוברים פופולאריות בשנים האחרונות, במיוחד דרך סרטונים באינסטגרם וטיקטוק ופרסום אגרסיבי ושרלטני.
אך מדובר בחומרים פעילים שעלולים לגרום לתופעות לוואי, חלקן קשות, וברובם אף יוצרים אינטראקציות עם תרופות מרשם עד כדי סכנה.
חלק מהאינטראקציות עלולות להיות בעלות השפעות ארוכות טווח ועלולות להיות מסכנות חיים, הבעיה היא שלא תמיד התסמינים מורגשים מיד.
יש כאלו הצורכים מספר צמחי מרפא ותוספי תזונה שונים אשר שילוב בניהם עשוי להיות אף הוא מסוכן כשלעצמו.
זהו שוק פרוע ללא שום פיקוח המגלגל מיליארדים ורווחי עתק למוכרים אותם, ועם הבטחות שווא ללא שום ביסוס מדעי.
❗חשוב לדעת! למרבית צמחי המרפא אין מספיק מחקרים רציניים או ראיות חותכות ואיכותיות כדי לתמוך ביעילותם, ולעיתים מחקרים מוגבלים שונים מציגים תוצאות סותרות.
❗ באם אתם רוכשים תספי תזונה וצמחי מרפא באתרים בחו״ל, אפילו בגדולים ובידועים, דעו, מרבית המוצרים שם מיוצרים בסין ללא פיקוח, התוויות שעל האריזות ״אם לומר בעדינות״ ממש לא מתארות בדייקנות את כל המרכיבים והתכולה, לעיתים המינונים פחות מדי או הרבה מדי עד כדי סכנה, לעיתים מכילים סטרואידים או תרופות אנטי-דלקתיות משככות כאבים כגון נורופן, או אפילו מכילים סמים מסוכנים, והכל מבלי שהמטופל יודע על כך, או מודע על המרכיבים המסוכנים, והכל כדי שהמטופל ירגיש יותר טוב כביכול עם צריכת התוסף.
פעמים רבות המוצרים עלולים להכיל שאריות מתכות רעילות כגון עופרת ושאריות חומרי הדברה.
ראו כתבה ב- Ynet לחצו כאן…
❗ולסיום החלק הזה, חומר למחשבה.
אם הרפואה הסינית עם צמחי המרפא שלה אכן טובים, איך זה שבדירוג הארצות על פי תוחלת חיים, סין נמצאת במקום ה- 58 ! עם תוחלת חיים ממוצעת של 78 שנים, ונמצאת בתחתית הרשימה של הארצות המפותחות, בעוד שישראל במקום ה- 19 עם תוחלת חיים ממוצעת של 83 שנים.
*ע״פ ארגון הבריאות העולמי WHO.
2. תשובות למיתוסים נפוצים לגבי תוספי תזונה
לחצו על ה + לקריאה
אתם עשויים להאמין שתוספי תזונה בטוחים כי הם “טבעיים” או ״צמחיים״.
אבל טבעי או צמחי לא תמיד אומר “בטוח”. חומרים טבעיים וצמחיים יכולים להיות בעלי השפעות חזקות על הגוף עד כדי רעילות וסיכונים בריאותיים קשים ומסוכנים. בנוסף, ברובם עלולים להגיב או להפריע לספיגת תרופות שונות שאתם לוקחים, לבטל או להגביר את השפעתן מעל המותר.
קיים גם סיכון מוגבר לתגובות אלרגיות למוצרים טבעיים וצמחיים.
אמונה נפוצה נוספת היא כי תוספי תזונה וצמחי מרפא יכולים להחליף תזונה בריאה. אולם תוספי תזונה צריכים להיות תוספת לתזונה שלכם, הם לא מחליפים את החומרים המזינים שאתם מקבלים מהמזון כאשר אלו מהמזון בדרך כלל ספיגתם בגוף יותר טובה ויעילה. אם אתם מסתמכים רק על תוספים, אתם עלולים להחמיץ חומרים מזינים חשובים אשר אי צריכתם עשוי להוביל לחוסר איזון וליקויים.
אנשים רבים חושבים שהקצבה היומית המומלצת (RDA) מתייחסת לכמות הוויטמינים והמינרלים שאתם צריכים מתוספים. אולם המלצות אלו מתייחסות לכמות הוויטמינים והמינרלים שאתם מקבלים מסך הכל שאתם צורכים – כולל מזון, משקאות ואף כולל מתוספים. בגלל תפיסה מוטעית זו, אנשים רבים הצורכים תוספים, נוטלים מינונים גבוהים מדי של ויומינים ומינרלים.
מינון גבוה מדי עשוי להוביל לחוסר איזון בין המינרלים ועד להפרעות תפקודיות מסכנות חיים.
לא כל התוספים וצמחי המרפא עובדים טוב יחד. הגוף זקוק ליחסים ספציפיים של ויטמינים ומינרלים מסוימים כדי לתפקד בצורה אופטימלית. זו הסיבה שחשוב לדבר עם הרופא המטפל לפני תחילת משטר התוספים.
ישנם הרבה שרלטנים ואתרי אינטרנט ידועים אשר מפליגים בשבחי תוספי התזונה אותם הם מוכרים ושווים כקליפת השום, וזאת מכיוון שזהו שוק פרוץ ללא שום פיקוח אשר מגלגל מיליארדים ורווחי עתק למוכרים אותם, וברובם יעילותם מוכחת בספק ואף ללא מחקרים רציניים.
אולם,
תוספי התזונה וצמחי מרפא, כאלו אשר יש להם מחקרים רבים במיוחד בבתי חולים אוניברסיטאיים ועם בסיס מדעי מאחוריהם, בהחלט עשויים במידה רבה להועיל ולהיטיב, במיוחד עם הכניסה לגיל השלישי כאשר התזונה לא תמיד נכונה, ובנוסף ספיגת המינרלים והויטמינים יורדת עם הגיל.
הכרת סימני האזהרה של אינטראקציה יכולה לסייע במניעת בעיה חמורה. תסמינים נפוצים שיש לשים לב אליהם כוללים:
אם אתם חווים אחד מהתסמינים הללו, גשו מיד לרופא. תמיד לספר לרופא שלך על תוספי מזון ותרופות שאתה לוקח.
משרד האחריות הממשלתית (GAO) של ארצות הברית קיבל לאחרונה 6,307 דיווחים על בעיות בריאותיות משימוש בתוספי תזונה, כאשר 92% מהתוספים הצמחיים שנבדקו מכילים עופרת ו-80% מכילים מזהמים כימיים אחרים. GAO מצא גם כי קמעונאי תוספי מזון עסקו בכוונה ב”הונאה חד משמעית” למכור מוצרים שפורסמו עם טענות בריאותיות חסרות בסיס.
בעוד שלרוב המוצרים הצמחיים יש היסטוריה ארוכה של שימוש בצמחי מרפא ובצורות שונות של רפואה מסורתית, קיימים חששות לגבי יעילותם, בטיחותם ועקביות האיכות שלהם בפועל.
היתרון הפוטנציאלי של שימוש בתוספי תזונה תזונתיים חיוניים להפחתת הסיכון למחלות הופרך על ידי ממצאים ללא השפעה או ראיות חלשות בסקירות קליניות רבות.
האמונה הרווחת שרוב תוספי התזונה יעילים ובטוחים פשוט אינה נכונה.
“הרבה אנשים רוצים להוסיף משהו טבעי ואלטרנטיבי לתרופות הקונבנציונליות שהם נוטלים, והם מניחים שתוספי תזונה עשויים לעזור ולא יכולים להזיק”, אומר ד”ר פיטר כהן, פרופסור לרפואה בבית הספר לרפואה של הרווארד. אבל זה לא המצב.
בניגוד לתרופות, שעוברות בדיקות מקיפות כדי להוכיח שהן יעילות ובטוחות לפני שניתן למכור אותן, תוספי תזונה יכולים להימכר ללא הוכחת יעילות או בטיחות. יתר על כן, יצרני תוספי מזון יכולים לטעון שהמוצרים שלהם משפרים את הבריאות, למרות מחסור בראיות ברוב המקרים. לא פלא שאנשים מבולבלים.
על נוגדי חמצון כתוסף תזונה:
נוגדי חמצון יכולים בהחלט להועיל לנו לשמור על פעילות תאית בריאה ותקינה,אך האם זה אומר שכדאי לנו לצרוך כמה שיותר מהם? לא בהכרח.
לתזונה עשירה בירקות ופירות, המכילים נוגדי חמצון, יש יתרונות בריאותיים רבים, אך עד כה לא נמצא שום אפקט חיובי לנטילה של נוגדי חמצון כתוסף תזונה חיצוני.
בגוף בריא היחס בין הרדיקלים החופשיים לנוגדי החמצון נשמר בקפדנות, והוספה של יותר מדי נוגדי חמצון עלולה לפגוע בשיווי המשקל ביניהם, ואפילו לגרום לנזק.
כדאי מאוד לצרוך מגוון ירקות, פירות, אגוזים מסוגים שונים וכדומה, משום שזה האופן שבו היתרונות התזונתיים באים הכי טוב לידי ביטוי. לעומת זאת, לא נמצאו השפעות חיוביות כאלה במחקרים שבדקו תוספי תזונה.
ליקוריץ Shush / licorice: עלול לגרום לתופעות לוואי חמורות, כולל לחץ דם מוגבר וירידה ברמות אשלגן, אי ספיקת כליות ומחלות לב כאשר הוא נצרך בכמויות גדולות או לפרקי זמן ארוכים.
מכיוון שהרכב מוצרי הליקוריץ משתנה, לא ניתן לומר בוודאות שרמה מסוימת של צריכה בטוחה או לא בטוחה.
ההשפעות של הליקוריץ על אשלגן ולחץ דם צריכות להדאיג במיוחד אנשים עם יתר לחץ דם, מחלות לב ומחלות כליות.
גינקו Ginkgo / Ginkgo biloba: תופעות לוואי של גינקו עשויות לכלול כאבי ראש, קלקול קיבה, סחרחורת, דפיקות לב, עצירות ותגובות עור אלרגיות. גינקו עלול להגדיל את הסיכון לדימום.
במחקר, מכרסמים שקיבלו תמצית עלי גינקו היו בסיכון מוגבר לפתח סרטן כבד ובלוטת התריס בתום בדיקות שנמשכו שנתיים. לא ברור אם תוצאות אלה חלות על בני אדם.
גינקו עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות קונבנציונליות מסוימות, כולל נוגדי קרישה (מדללי דם), כך עולה מסקירות מחקרים.
זרעי גינקו טריים (גולמיים) או קלויים ועלי גינקו לא מעובדים עלולים להכיל כמויות מסוכנות של חומר רעיל.
ג’ינסנג Ginseng: נדודי שינה הינם תופעת הלוואי הנפוצה ביותר של הצמח. אחרים כוללים בעיות מחזור, כאבים בחזה, קצב לב מוגבר, לחץ דם גבוה או נמוך, כאבי ראש, אובדן תיאבון ובעיות עיכול.
כמה ראיות מצביעות על כך שג’ינסנג עשוי להשפיע על רמת הסוכר בדם. אם יש לכם סוכרת,
ישנה אי ודאות לגבי האם ג’ינסנג עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות, כגון חוסמי תעלות סידן ותרופות אחרות ללחץ דם גבוה, כמו גם תרופות סטטינים וכמה תרופות נוגדות דיכאון. מחקרים על ההשפעה של ג’ינסנג על נוגדי קרישה (מדללי דם) הניבו תוצאות מעורבות.
כורכום לכורכומין Turmeric Curcuma Curcumin: לכורכום ולכורכומין יש להם מגוון פעילויות ביולוגיות מעניינות, אבל קשה לחקור אותן, כי כורכומין אינו יציב (הוא משתנה בקלות לחומרים אחרים) ויש לו זמינות ביולוגית נמוכה (לא הרבה ממנו מגיע לזרם הדם) כאשר נוטלים אותו דרך הפה.
בנוסף, מוצרי כורכומין עשויים להיות שונים בהרכבם או להכיל יותר חומרים מהצפוי, מה שהופך את תוצאות המחקרים על מוצרים אלה לקשות להבנה ולהשוואה.
מאחר שהפעולות של כורכום ומרכיביו בבני אדם הן מורכבות ולא מובנות היטב, לא הגיעו למסקנות ברורות לגבי היתרונות של החומרים הללו למצבים בריאותיים.
נעשו מאמצים לפתח מוצרי כורכומין עם זמינות ביולוגית מוגברת, ומוצרים רבים כבר נמצאים בשוק. שיפור הזמינות הביולוגית עלול להוביל לעלייה בהשפעות מזיקות, כמו גם רצויות.
אשווגנדה Ashwagandha: תופעות הלוואי השכיחות ביותר של אשווגנדה כוללות בחילות, קלקול קיבה, שלשולים וכאבי בטן.
אשווגנדה עשוי לגרום לנמנום, ישנוניות,יכול להשפיע על רמות ההורמונים, במיוחד הורמוני בלוטת התריס, לקיים אינטראקציה עם תרופות להורדת לחץ דם כמו חוסמי בטא, מעכבי ACE ומשתנים. שילוב זה עלול להוריד את לחץ הדם יותר מדי, ואו להוביל ליתר לחץ דם, אינטראקציה עם תרופות להרגעה ומדכאות מערכת העצבים ועלול להוביל למינון יתר של תרופות הרגעה.
אשווגנדה בשילוב עם תרופות לסוכרת (כמו מטפורמין או אינסולין), אשווגנדה עשוי עלולה להגביר את הסיכון להיפוגליקמיה
עשוי לעורר את מערכת החיסון, מה שעלול להחמיר את התסמינים אצל אנשים עם מחלות אוטואימונית כמו פיברומיאלגיה, זאבת, טרשת נפוצה או דלקת מפרקים שגרונית.
ההשפעות הממריצות את מערכת החיסון של אשווגנדה יכולות להפריע לתרופות מדכאות חיסון המשמשות לניהול מחלות אוטואימוניות או למנוע דחיית איברים.
אשווגנדה עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות ממריצות (כמו אלו המשמשות להפרעות קשב וריכוז), ועלולה להקהות את השפעותיהן. במקרים מסוימים, שילוב של אשווגנדה עם חומרים ממריצים יכול גם לגרום לעצבנות או דפיקות לב.
שרביטן – Ephedra: ה- FDA אסר על תוספי תזונה המכילים אלקלואידים אפדרין כדוגמת השרביטן בגלל סיכוני הבטיחות החמורים שלהם. התוספים היו קשורים למקרים של התקף לב, פרכוסים, שבץ ומוות פתאומי. אנשים עם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם, אלה הנוטלים מינונים גבוהים של שרביטן, ואלה הנוטלים אותו בשילוב עם ממריצים אחרים כגון קפאין צפויים להיות בסיכון מוגבר, אך חלק מהאירועים החמורים התרחשו אצל אנשים ללא בעיות רפואיות קיימות, אנשים הנוטלים מינונים נמוכים יחסית של שרביטן, או אנשים הנוטלים שרביטן בלבד.
נטילת שרביטן עלולה גם לגרום לחרדה, סחרחורת, יובש בפה, כאבי ראש, עצבנות, בחילות, שינויים באישיות, נדודי שינה ותסמינים אחרים.
מורינגה Moringa: חולים בלחץ דם, סוכרת, בלוטת התריס, הלוקחים נוגדי קרישה (מדללי דם) צריכים להיזהר כי מורינגה משפיע על ספיגת התרופות ועלולה לגרום לירידת לחץ דם, להיפוגליקמיה ודימומים.
מינונים גבוהים מעמיסים על הכבד ועל הכליות ועלולים לגרום לנזקים בהם.
קאווה Kava: שימוש בקאווה נקשר לפגיעה חמורה בכבד שלפעמים היא חמורה או אפילו קטלנית. הסיבה המדויקת והתדירות של הנזק לכבד אינם ברורים.
קאווה עלולה לגרום לבעיות עיכול, כאבי ראש, סחרחורות ותופעות לוואי אחרות. השימוש בקאווה עלול להשפיע על היכולת לנהוג או להפעיל מכונות. שימוש ארוך טווח במינונים גבוהים של קאווה עלול לגרום לדרמופתיה של קאווה, מחלה הכוללת עור יבש, קשקשי ומתקלף עם שינוי צבע צהוב
קולגן Collagen: בשנים האחרונות גוברת הפופולריות של תוספי תזונה המכילים קולגן, אז הינה האמת לאמיתה מתוך כתבה של מכון דוידסון של מכון ויצמן למדע.
קולגן נמצא בכל רקמות הגוף.
הקולגן מיוצר ברקמות בהתאם לצורך, כשהן נבנות או מתחדשות, כך שאין לנו כל צורך בתגבור חיצוני שלו.
גם אם היה לנו צורך כזה, כמות החלבון בכדורי התוספים נמוכה מאוד, אם לא זניחה לחלוטין ולא תשפיע כלל על תפקוד גופנו.
קולגן נמצא בשימוש קוסמטי גם בקרמים, אך שם תפקידו לגמרי אחר, הוא לא נועד להיספג בעור, אלא לשמש כחומר סופח מים בלבד!, זאת בכדי לשמר לחות ובכך להעשיר את הקרם.
אבל הנקודה החשובה באמת היא שהקולגן שבתוספים הללו פשוט לא יגיע ליעדו כך שלא יעשה כלום, משום שהוא יפורק הרבה קודם במערכת העיכול כך שלמעשה או לא מועיל בכלום, ומרבית המחקרים שפורסמו עד כה על הפעילות של תוספי קולגן מומנו בידי יצרניות התוספים עצמן.
פרוביוטיקה Probiotics: לפרוביוטיקה היסטוריה נרחבת של שימוש בטוח לכאורה, במיוחד אצל אנשים בריאים. עם זאת, מחקרים מעטים בחנו את הבטיחות של פרוביוטיקה לעומק.
הדעות היום בין החוקרים והרופאים נחלקות וישנם מחקרים שונים עם תוצאות שונות.
❗ לפני כשנתיים פורסמו מחקרים במכון ויצמן שהוצגו בחדשות ערוץ 12 וגם מחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד, כאשר המסקנות שלהם היו שתוספי פרוביוטיקה בדרך כלל לא עוזרים, לעיתים אף יכולים להזיק, וכאשר לוקחים אותם לאחר נטילת אנטיביוטיקה, הם אף עלולים להפריע לשיקום המיקרוביום.
הסיכון להשפעות מזיקות של פרוביוטיקה גדול יותר אצל אנשים מבוגרים או עם מחלות קשות או מערכת חיסונית חלשה.
השפעות מזיקות אפשריות של פרוביוטיקה כוללות זיהומים, ייצור חומרים מזיקים על ידי מיקרואורגניזמים פרוביוטיים, והעברת גנים של עמידות לאנטיביוטיקה.
גם כאן השוק פרוע וללא פיקוח, ומוצרים פרוביוטיים רבים מכילים מיקרואורגניזמים אחרים מאלה המפורטים על התווית שלא לדבר על מזיקים.
אם אתם שוקלים ליטול תוסף תזונה פרוביוטי, התייעצו תחילה עם הרופא המטפל.
סידן Calcium: הוא מינרל חשוב וחיוני שגופכם זקוק לו כדי לבנות ולתחזק עצמות חזקות ולבצע תפקידים חשובים רבים. סידן הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף.
לרבים מהאנשים, אפילו לילדים יש פעמים רבות חוסר בסידן עקב תזונה לקויה או עלייה בגיל כבר החל מגילאי 30, ואז מומלץ לשנות לתזונה עשירה בסידן או לקחת תוספי סידן וכמובן בהתייעצות עם הרופא/אה המטפלים.
אבל,
צריכת סידן מעל הכמות המומלצת לעיתים מסוכנת. מחקרים מסוימים מצביעים על כך שצריכת סידן גבוהה עלולה להוביל לשקיעת סידן בדם, להגביר את הסיכון למחלות לב וסרטן הערמונית.
רמות גבוהות של סידן בדם ובשתן עלולות לגרום לטונוס שרירים ירוד, תפקוד כליות לקוי, רמות פוספט נמוכות, עצירות, בחילות, ירידה במשקל, עייפות קיצונית, צורך תכוף במתן שתן, קצב לב חריג וסיכון גבוה למוות ממחלות לב. עם זאת, רמות גבוהות של סידן בדם ובשתן נגרמות בדרך כלל על ידי מצב בריאותי כגון רמות גבוהות של הורמון יותרת התריס או סרטן, לא על ידי צריכת סידן גבוהה.
ערכו בדיקות והתייעצו תמיד עם הרופא/אה המטפלים.
מגנזיום Magnesium: מגנזיום הינו חומר מזין חשוב וחיוני שגופכם זקוק לו כדי להישאר בריא. מגנזיום חשוב לתהליכים רבים בגוף, כולל ויסות תפקוד השרירים והעצבים, רמות הסוכר בדם ולחץ הדם וייצור חלבון, עצמות ודנ”א.
אולם צריכה גבוהה של מגנזיום מעל המומלץ, מתוספי תזונה ותרופות, עלולה לגרום לשלשולים, בחילות והתכווצויות בטן.
כמו כן צריכה גבוהה במיוחד של מגנזיום עלולה להוביל לדופק לא סדיר ולדום לב.
ביספוספונטים, המשמשים לטיפול באוסטאופורוזיס, אינם נספגים היטב כאשר נוטלים אותם מוקדם מדי לפני או אחרי נטילת תוספי תזונה או תרופות עם כמויות גבוהות של מגנזיום.
ייתכן שאנטיביוטיקה לא תיספג אם נוטלים אותה מוקדם מדי לפני או אחרי נטילת תוסף תזונה המכיל מגנזיום.
משתנים יכולים להגדיל או להקטין את אובדן מגנזיום דרך השתן, בהתאם לסוג של משתן.
תרופות מרשם המשמשות להקלה על תסמינים של רפלוקס חומצי או לטיפול בכיבים פפטיים עלולות לגרום לרמות נמוכות של מגנזיום בדם כאשר נוטלים אותן לאורך זמן.
מינונים גבוהים מאוד של תוספי אבץ עלולים להפריע ליכולתו של הגוף לספוג ולווסת מגנזיום.
ערכו בדיקות והתייעצו עם הרופא המטפל לפני נטילת תוספי מגנזיום
אינולין Inulin: לעומת צמחי מרפא ללא מחקרים רציניים, אינולין הינו תוסף התזונה פרה-ביוטיקה הטבעי הצמחי הכי נחקר בשנים האחרונות, הכי מוכח והכי מומלץ בשפע מחקרים בבתי חולים אוניברסיטאיים ועוד, וכן בין הבודדים שמאושר FDA כבעל יתרונות בריאותיים.
תוסף התזונה אינולין הוא היחיד שמוכח ומומלץ בשפע במחקרים, וביחד עם הבינה המלאכותית אומרים: עם אינולין ניתן להגיע לגיל 100 ויותר עם איכות חיים טובה יותר, בריאות טובה יותר ועם ראש צלול! להימנע ממחלות קשות ולא להפוך לסיעודיים.
לפרטים המלאים לחצו כאן…
אינולין עשוי לחזק דרמטית את מערכת החיסון ואת המיקרוביום (חיידקי המעי) ובכך למנוע שלל מחלות החל מהשמנה וסוכרת, סוגי סרטן, מחלות אוטואימוניות ועד למחלות נוירולוגיות כפרקינסון ואלצהיימר.
לפרטים המלאים לחצו כאן…
לאינולין יש סוגים שונים השונים במבנה המולקולארי שלהם ולכן יעילותם שונה.
האינולין הכי נחקר ומומלץ ויעיל הינו אינולין שמופק משורש צמח העולש ועדיף עולש בלגי כמו זה של טבעלייף.
באתרי אינטרנט בחו״ל גם בגדולים ובידועים, האינולין שנמכר שם מיוצר בסין ללא פיקוח, מופק מצמח אגבה ויעילותו פחותה משמעותית מאינולין משורש עולש ולכן גם מחירו הזול.
ליקוריץ Shush / licorice: עלול לגרום לתופעות לוואי חמורות, כולל לחץ דם מוגבר וירידה ברמות אשלגן, אי ספיקת כליות ומחלות לב כאשר הוא נצרך בכמויות גדולות או לפרקי זמן ארוכים.
מכיוון שהרכב מוצרי הליקוריץ משתנה, לא ניתן לומר בוודאות שרמה מסוימת של צריכה בטוחה או לא בטוחה.
ההשפעות של הליקוריץ על אשלגן ולחץ דם צריכות להדאיג במיוחד אנשים עם יתר לחץ דם, מחלות לב ומחלות כליות.
גינקו Ginkgo / Ginkgo biloba: תופעות לוואי של גינקו עשויות לכלול כאבי ראש, קלקול קיבה, סחרחורת, דפיקות לב, עצירות ותגובות עור אלרגיות. גינקו עלול להגדיל את הסיכון לדימום.
במחקר, מכרסמים שקיבלו תמצית עלי גינקו היו בסיכון מוגבר לפתח סרטן כבד ובלוטת התריס בתום בדיקות שנמשכו שנתיים. לא ברור אם תוצאות אלה חלות על בני אדם.
גינקו עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות קונבנציונליות מסוימות, כולל נוגדי קרישה (מדללי דם), כך עולה מסקירות מחקרים.
זרעי גינקו טריים (גולמיים) או קלויים ועלי גינקו לא מעובדים עלולים להכיל כמויות מסוכנות של חומר רעיל.
ג’ינסנג Ginseng: נדודי שינה הינם תופעת הלוואי הנפוצה ביותר של הצמח. אחרים כוללים בעיות מחזור, כאבים בחזה, קצב לב מוגבר, לחץ דם גבוה או נמוך, כאבי ראש, אובדן תיאבון ובעיות עיכול.
כמה ראיות מצביעות על כך שג’ינסנג עשוי להשפיע על רמת הסוכר בדם. אם יש לכם סוכרת,
ישנה אי ודאות לגבי האם ג’ינסנג עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות, כגון חוסמי תעלות סידן ותרופות אחרות ללחץ דם גבוה, כמו גם תרופות סטטינים וכמה תרופות נוגדות דיכאון. מחקרים על ההשפעה של ג’ינסנג על נוגדי קרישה (מדללי דם) הניבו תוצאות מעורבות.
כורכום לכורכומין Turmeric Curcuma Curcumin: לכורכום ולכורכומין יש להם מגוון פעילויות ביולוגיות מעניינות, אבל קשה לחקור אותן, כי כורכומין אינו יציב (הוא משתנה בקלות לחומרים אחרים) ויש לו זמינות ביולוגית נמוכה (לא הרבה ממנו מגיע לזרם הדם) כאשר נוטלים אותו דרך הפה.
בנוסף, מוצרי כורכומין עשויים להיות שונים בהרכבם או להכיל יותר חומרים מהצפוי, מה שהופך את תוצאות המחקרים על מוצרים אלה לקשות להבנה ולהשוואה.
מאחר שהפעולות של כורכום ומרכיביו בבני אדם הן מורכבות ולא מובנות היטב, לא הגיעו למסקנות ברורות לגבי היתרונות של החומרים הללו למצבים בריאותיים.
נעשו מאמצים לפתח מוצרי כורכומין עם זמינות ביולוגית מוגברת, ומוצרים רבים כבר נמצאים בשוק. שיפור הזמינות הביולוגית עלול להוביל לעלייה בהשפעות מזיקות, כמו גם רצויות.
אשווגנדה Ashwagandha: תופעות הלוואי השכיחות ביותר של אשווגנדה כוללות בחילות, קלקול קיבה, שלשולים וכאבי בטן.
אשווגנדה עשוי לגרום לנמנום, ישנוניות,יכול להשפיע על רמות ההורמונים, במיוחד הורמוני בלוטת התריס, לקיים אינטראקציה עם תרופות להורדת לחץ דם כמו חוסמי בטא, מעכבי ACE ומשתנים. שילוב זה עלול להוריד את לחץ הדם יותר מדי, ואו להוביל ליתר לחץ דם, אינטראקציה עם תרופות להרגעה ומדכאות מערכת העצבים ועלול להוביל למינון יתר של תרופות הרגעה.
אשווגנדה בשילוב עם תרופות לסוכרת (כמו מטפורמין או אינסולין), אשווגנדה עשוי עלולה להגביר את הסיכון להיפוגליקמיה
עשוי לעורר את מערכת החיסון, מה שעלול להחמיר את התסמינים אצל אנשים עם מחלות אוטואימונית כמו פיברומיאלגיה, זאבת, טרשת נפוצה או דלקת מפרקים שגרונית.
ההשפעות הממריצות את מערכת החיסון של אשווגנדה יכולות להפריע לתרופות מדכאות חיסון המשמשות לניהול מחלות אוטואימוניות או למנוע דחיית איברים.
אשווגנדה עשוי לקיים אינטראקציה עם תרופות ממריצות (כמו אלו המשמשות להפרעות קשב וריכוז), ועלולה להקהות את השפעותיהן. במקרים מסוימים, שילוב של אשווגנדה עם חומרים ממריצים יכול גם לגרום לעצבנות או דפיקות לב.
שרביטן – Ephedra: ה- FDA אסר על תוספי תזונה המכילים אלקלואידים אפדרין כדוגמת השרביטן בגלל סיכוני הבטיחות החמורים שלהם. התוספים היו קשורים למקרים של התקף לב, פרכוסים, שבץ ומוות פתאומי. אנשים עם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם, אלה הנוטלים מינונים גבוהים של שרביטן, ואלה הנוטלים אותו בשילוב עם ממריצים אחרים כגון קפאין צפויים להיות בסיכון מוגבר, אך חלק מהאירועים החמורים התרחשו אצל אנשים ללא בעיות רפואיות קיימות, אנשים הנוטלים מינונים נמוכים יחסית של שרביטן, או אנשים הנוטלים שרביטן בלבד.
נטילת שרביטן עלולה גם לגרום לחרדה, סחרחורת, יובש בפה, כאבי ראש, עצבנות, בחילות, שינויים באישיות, נדודי שינה ותסמינים אחרים.
מורינגה Moringa: חולים בלחץ דם, סוכרת, בלוטת התריס, הלוקחים נוגדי קרישה (מדללי דם) צריכים להיזהר כי מורינגה משפיע על ספיגת התרופות ועלולה לגרום לירידת לחץ דם, להיפוגליקמיה ודימומים.
מינונים גבוהים מעמיסים על הכבד ועל הכליות ועלולים לגרום לנזקים בהם.
קאווה Kava: שימוש בקאווה נקשר לפגיעה חמורה בכבד שלפעמים היא חמורה או אפילו קטלנית. הסיבה המדויקת והתדירות של הנזק לכבד אינם ברורים.
קאווה עלולה לגרום לבעיות עיכול, כאבי ראש, סחרחורות ותופעות לוואי אחרות. השימוש בקאווה עלול להשפיע על היכולת לנהוג או להפעיל מכונות. שימוש ארוך טווח במינונים גבוהים של קאווה עלול לגרום לדרמופתיה של קאווה, מחלה הכוללת עור יבש, קשקשי ומתקלף עם שינוי צבע צהוב
קולגן Collagen: בשנים האחרונות גוברת הפופולריות של תוספי תזונה המכילים קולגן, אז הינה האמת לאמיתה מתוך כתבה של מכון דוידסון של מכון ויצמן למדע.
קולגן נמצא בכל רקמות הגוף.
הקולגן מיוצר ברקמות בהתאם לצורך, כשהן נבנות או מתחדשות, כך שאין לנו כל צורך בתגבור חיצוני שלו.
גם אם היה לנו צורך כזה, כמות החלבון בכדורי התוספים נמוכה מאוד, אם לא זניחה לחלוטין ולא תשפיע כלל על תפקוד גופנו.
קולגן נמצא בשימוש קוסמטי גם בקרמים, אך שם תפקידו לגמרי אחר, הוא לא נועד להיספג בעור, אלא לשמש כחומר סופח מים בלבד!, זאת בכדי לשמר לחות ובכך להעשיר את הקרם.
אבל הנקודה החשובה באמת היא שהקולגן שבתוספים הללו פשוט לא יגיע ליעדו כך שלא יעשה כלום, משום שהוא יפורק הרבה קודם במערכת העיכול כך שלמעשה או לא מועיל בכלום, ומרבית המחקרים שפורסמו עד כה על הפעילות של תוספי קולגן מומנו בידי יצרניות התוספים עצמן.
פרוביוטיקה Probiotics: לפרוביוטיקה היסטוריה נרחבת של שימוש בטוח לכאורה, במיוחד אצל אנשים בריאים. עם זאת, מחקרים מעטים בחנו את הבטיחות של פרוביוטיקה לעומק.
הדעות היום בין החוקרים והרופאים נחלקות וישנם מחקרים שונים עם תוצאות שונות.
❗ לפני כשנתיים פורסמו מחקרים במכון ויצמן שהוצגו בחדשות ערוץ 12 וגם מחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד, כאשר המסקנות שלהם היו שתוספי פרוביוטיקה בדרך כלל לא עוזרים, לעיתים אף יכולים להזיק, וכאשר לוקחים אותם לאחר נטילת אנטיביוטיקה, הם אף עלולים להפריע לשיקום המיקרוביום.
הסיכון להשפעות מזיקות של פרוביוטיקה גדול יותר אצל אנשים מבוגרים או עם מחלות קשות או מערכת חיסונית חלשה.
השפעות מזיקות אפשריות של פרוביוטיקה כוללות זיהומים, ייצור חומרים מזיקים על ידי מיקרואורגניזמים פרוביוטיים, והעברת גנים של עמידות לאנטיביוטיקה.
גם כאן השוק פרוע וללא פיקוח, ומוצרים פרוביוטיים רבים מכילים מיקרואורגניזמים אחרים מאלה המפורטים על התווית שלא לדבר על מזיקים.
אם אתם שוקלים ליטול תוסף תזונה פרוביוטי, התייעצו תחילה עם הרופא המטפל.
סידן Calcium: הוא מינרל חשוב וחיוני שגופכם זקוק לו כדי לבנות ולתחזק עצמות חזקות ולבצע תפקידים חשובים רבים. סידן הוא המינרל הנפוץ ביותר בגוף.
לרבים מהאנשים, אפילו לילדים יש פעמים רבות חוסר בסידן עקב תזונה לקויה או עלייה בגיל כבר החל מגילאי 30, ואז מומלץ לשנות לתזונה עשירה בסידן או לקחת תוספי סידן וכמובן בהתייעצות עם הרופא/אה המטפלים.
אבל,
צריכת סידן מעל הכמות המומלצת לעיתים מסוכנת. מחקרים מסוימים מצביעים על כך שצריכת סידן גבוהה עלולה להוביל לשקיעת סידן בדם, להגביר את הסיכון למחלות לב וסרטן הערמונית.
רמות גבוהות של סידן בדם ובשתן עלולות לגרום לטונוס שרירים ירוד, תפקוד כליות לקוי, רמות פוספט נמוכות, עצירות, בחילות, ירידה במשקל, עייפות קיצונית, צורך תכוף במתן שתן, קצב לב חריג וסיכון גבוה למוות ממחלות לב. עם זאת, רמות גבוהות של סידן בדם ובשתן נגרמות בדרך כלל על ידי מצב בריאותי כגון רמות גבוהות של הורמון יותרת התריס או סרטן, לא על ידי צריכת סידן גבוהה.
ערכו בדיקות והתייעצו תמיד עם הרופא/אה המטפלים.
מגנזיום Magnesium: מגנזיום הינו חומר מזין חשוב וחיוני שגופכם זקוק לו כדי להישאר בריא. מגנזיום חשוב לתהליכים רבים בגוף, כולל ויסות תפקוד השרירים והעצבים, רמות הסוכר בדם ולחץ הדם וייצור חלבון, עצמות ודנ”א.
אולם צריכה גבוהה של מגנזיום מעל המומלץ, מתוספי תזונה ותרופות, עלולה לגרום לשלשולים, בחילות והתכווצויות בטן.
כמו כן צריכה גבוהה במיוחד של מגנזיום עלולה להוביל לדופק לא סדיר ולדום לב.
ביספוספונטים, המשמשים לטיפול באוסטאופורוזיס, אינם נספגים היטב כאשר נוטלים אותם מוקדם מדי לפני או אחרי נטילת תוספי תזונה או תרופות עם כמויות גבוהות של מגנזיום.
ייתכן שאנטיביוטיקה לא תיספג אם נוטלים אותה מוקדם מדי לפני או אחרי נטילת תוסף תזונה המכיל מגנזיום.
משתנים יכולים להגדיל או להקטין את אובדן מגנזיום דרך השתן, בהתאם לסוג של משתן.
תרופות מרשם המשמשות להקלה על תסמינים של רפלוקס חומצי או לטיפול בכיבים פפטיים עלולות לגרום לרמות נמוכות של מגנזיום בדם כאשר נוטלים אותן לאורך זמן.
מינונים גבוהים מאוד של תוספי אבץ עלולים להפריע ליכולתו של הגוף לספוג ולווסת מגנזיום.
ערכו בדיקות והתייעצו עם הרופא המטפל לפני נטילת תוספי מגנזיום
אינולין Inulin: לעומת צמחי מרפא ללא מחקרים רציניים, אינולין הינו תוסף התזונה פרה-ביוטיקה הטבעי הצמחי הכי נחקר בשנים האחרונות, הכי מוכח והכי מומלץ בשפע מחקרים בבתי חולים אוניברסיטאיים ועוד, וכן בין הבודדים שמאושר FDA כבעל יתרונות בריאותיים.
תוסף התזונה אינולין הוא היחיד שמוכח ומומלץ בשפע במחקרים, וביחד עם הבינה המלאכותית אומרים: עם אינולין ניתן להגיע לגיל 100 ויותר עם איכות חיים טובה יותר, בריאות טובה יותר ועם ראש צלול! להימנע ממחלות קשות ולא להפוך לסיעודיים.
לפרטים המלאים לחצו כאן…
אינולין עשוי לחזק דרמטית את מערכת החיסון ואת המיקרוביום (חיידקי המעי) ובכך למנוע שלל מחלות החל מהשמנה וסוכרת, סוגי סרטן, מחלות אוטואימוניות ועד למחלות נוירולוגיות כפרקינסון ואלצהיימר.
לפרטים המלאים לחצו כאן…
לאינולין יש סוגים שונים השונים במבנה המולקולארי שלהם ולכן יעילותם שונה.
האינולין הכי נחקר ומומלץ ויעיל הינו אינולין שמופק משורש צמח העולש ועדיף עולש בלגי כמו זה של טבעלייף.
באתרי אינטרנט בחו״ל גם בגדולים ובידועים, האינולין שנמכר שם מיוצר בסין ללא פיקוח, מופק מצמח אגבה ויעילותו פחותה משמעותית מאינולין משורש עולש ולכן גם מחירו הזול.
רוצים פרטים על תוסף/מוצר כלשהו, לא בטוחים אם הוא יעיל או מסוכן?
שלחו לנו את שם התוסף/מוצר, שמכם ומס הנייד, ותוך זמן קצר תקבלו מאיתנו את התשובה הכי אמיתית הנלקחת בדרך כלל מפרסומים של ה- FDA ובתי חולים אוניברסיטאיים שעוסקים במחקרים.
וכן, זה בחינם ללא שום עלות כשירות לכם עם כל ה-❤️